Θοδωρής Τσούτσος

Η ΑΕΚ αντιμέτωπη με τη διοργανώτρια του Μουντιάλ!

Η ΑΕΚ θα αντιμετωπίσει μια ομάδα που ετοιμάζεται να διοργανώσει το επόμενο... Μουντιάλ. Ακόμη και αν ακούγεται περίεργο, είναι η ποδοσφαιρική πραγματικότητα. Γράφει ο Θοδωρής Τσούτσος.

Για την ΑΕΚ οι αγώνες με την ΤΣΣΚΑ είναι οι πιο σημαντικοί της χρονιάς. Για την ακρίβεια, για να το μετρήσουμε σωστά κυριολεκτικά και μεταφορικά, είναι οι πιο σημαντικοί της 10ετίας. "Μέχρι τους επόμενους", θα συμπλήρωνε ο Νίκος Γκάλης αν διάβαζε. Μόνο που αυτή τη φορά δεν θα είχε εντελώς δίκιο, όπως το 1987.

Του Θοδωρή Τσούτσου

Οι επόμενοι αγώνες για την ΑΕΚ στην Ευρώπη ασφαλώς και θα είναι σημαντικοί. Είτε προκριθεί επί της ΤΣΣΚΑ, γιατί τότε θα παίξει για να περάσει στους ομίλους του Champions League, είτε αποκλειστεί, διότι αν συμβεί αυτό θα παίξει για την πρόκριση στους ομίλους του Europa League. Και στη μία περίπτωση και στην άλλη το κίνητρο και το έπαθλο θα είναι πολύ σπουδαίο.

Ωστόσο, οι αγώνες με τη ρωσική ομάδα σημαίνουν για την ΑΕΚ τη δυνατότητα της επιστροφής σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Την πρώτη τόσο μεγάλη ευκαιρία να το πετύχει, όχι βέβαια γιατί έχει εύκολο αντίπαλο, αλλά γιατί αυτό το "προκρίνομαι και παίζω σε όμιλο", η Ενωση έχει πολλά χρόνια να το βιώσει. Τόσα πολλά που το είχε τεράστια ανάγκη να φτάσει στο σημείο να μπορεί να το διεκδικήσει και πάλι.

Για την ΑΕΚ, λοιπόν, αυτές οι δέκα ημέρες που μεσολαβούν μέχρι το πρώτο παιχνίδι με την ΤΣΣΚΑ θα πρέπει να είναι ημέρες απόλυτης προετοιμασίας για αυτό τον αγώνα. Για ολόκληρο το κλαμπ, πολύ περισσότερο βέβαια για το αγωνιστικό τμήμα. Ασφαλώς για τον Μανόλο Χιμένεθ, που είναι βέβαιο πως από τώρα έχει αρχίσει να "διαβάζει" το ματς, τον αντίπαλο, την ομάδα του και να σχεδιάζει αυτό το πρώτο 90λεπτο. Αλλά και για τον κάθε ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ ξεχωριστά. Η προσωπική προετοιμασία τους, το πόσο δηλαδή έχει ασχοληθεί ο καθένας από όσους θα αγωνιστούν με αυτά τα ματς, θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο για την τελική έκβαση. Εκτός, λοιπόν, από την ομαδική δουλειά, χρειάζεται και πολύ μεγάλη ατομική δουλειά από τους κιτρινόμαυρους.

Πάμε τώρα στον αντίπαλο. Η ΤΣΣΚΑ είναι μια ομάδα με μόλις πέντε μη Ρώσους ποδοσφαιριστές στο ρόστερ της. Ας το ξαναπούμε, για να το καταλάβουμε. Στην εποχή της "παγκοσμιοποίησης" του ποδοσφαίρου, η ΤΣΣΚΑ έχει μόλις πέντε ποδοσφαιριστές που δεν είναι Ρώσοι. Η φιλοσοφία της, οι ρομαντικές διηγήσεις και οι ιστορικές αναδρομές για αυτό που συμβαίνει στην ΤΣΣΚΑ αφορούν στο δικό της περιβάλλον. Μιλώντας για την ποδοσφαιρική πραγματικότητα, διότι αυτή θα αντιμετωπίσει η ΑΕΚ, αυτή η - ας την πούμε - μανία της ρωσικής ομάδας να εμπιστεύεται Ρώσους, σημαίνει ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτή αποτελεί τον κορμό της Εθνικής ομάδας της χώρας.

Η Εθνική Ρωσίας, λοιπόν, αποτελείται σε πολύ μεγάλο ποσοστό από ποδοσφαιριστές της ΤΣΣΚΑ. Και εδώ πλέον το πράγμα γίνει λίγο πιο ενδιαφέρον. Διότι αυτή η Εθνική Ρωσίας δεν είναι όποια κι όποια. Είναι εκείνη εδώ και κάποια χρόνια ετοιμάζεται για να διοργανώσει σε ένα καλοκαίρι από τώρα το επόμενο Μουντιάλ. Θεωρητικά μάλιστα, αυτή τη σεζόν αυτή η Εθνική θα είναι στα καλύτερά της, προκειμένου να βρεθεί στην κορύφωσή της σε λιγότερο από ένα χρόνο. Και αφού αυτό ισχύει για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας, μάλλον θα ισχύει και για την "προσομοίωσή" του, την ΤΣΣΚΑ.

Αυτή η ομάδα, λοιπόν, έλαχε στην ΑΕΚ, ξέχωρα από την ομαδική και την ατομική ποιότητα που διαθέτει. Από την εμπειρία και την αγωνιστική ετοιμότητα. Μια ομάδα που θα "κουβαλά" φέτος μέσω των ποδοσφαιριστών της την προοπτική ενός Μουντιάλ εντός έδρας. Η φετινή ΤΣΣΚΑ, με λίγα λόγια, θα έχει πολύ μεγάλο ποδοσφαιρικό ενδιαφέρον για το πώς θα εμφανιστεί η Ρωσία στο δικό της Παγκόσμιο Κύπελλο.

Πάντως, να μην ξεχνάμε και το εξής. Από το 1998, είκοσι χρόνια πίσω δηλαδή, έχουμε να δούμε Εθνική να πετυχαίνει στο Μουντιάλ που η ίδια διοργανώνει. Από τη Γαλλία του Ζιντάν. Πηγαίνοντας από τώρα προς τα πίσω, το 2014 η Βραζιλία απέτυχε με μια εφτάρα που ιστορικά θα την κυνηγά στο δικό της Μουντιάλ, το 2010 η Νότια Αφρική και γενικά οι αφρικανικές χώρες δεν είχαν κάνει κάτι σπουδαίο, το 2006 η Γερμανία τα έκανε μαντάρα παίζοντας εντός έδρας, ανεξάρτητα αν από τότε στην ουσία άρχισε να κάνει πράματα και θάματα και το 2002 στην Ασία, Ιαπωνία και Νότια Κορέα μόνο με τη διαιτησία έπαιρναν αποτελέσματα.

Για να δούμε τι θα κάνει και η... ΤΣΣΚΑ. Η Εθνική Ρωσίας τυπικά, αλλά ο σύλλογος είναι εκείνος που θα την τροφοδοτήσει. Και η ΑΕΚ εκείνη που θα μάθει πρώτη πόσο έτοιμη είναι ως χώρα, όχι οργανωτικά αλλά ποδοσφαιρικά, για τη διοργάνωση ενός Μουντιάλ...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x